van schetsontwerp, 3D maatwerk, gebruiksklaar

Stappenplan

stappenplan_07

Een stappenplan naar een driedimensionaal maatpak. Een cleanroom is meestal niet standaard maar custommade. Het ontwerp wordt afgestemd op de specifieke eisen van de opdrachtgever.  

Alvorens we starten aan het stappenplan, een HIGHCARE is modulair, samengesteld uit vervangbare onderdelen en het ontwerp is speciaal ontwikkeld voor een internationaal ISO certificaat. 

Het systeem is verplaatsbaar en daarom is deze cleanroom ook te leasen. 

In de afgelopen 25 jaar is het ontwerp steeds verder geoptimaliseerd en aangepast aan de laatste stand der techniek, zoals de units zijn op afstand -remote- te beoordelen en te besturen, de flush luchtstroom, de inerte materialen, de brandwerendheid (geen PUR, PIR of PS), grote glazen gevelelementen voor een overzichtelijke prettige werkomgeving, automatische schuifdeuren en ‘daglicht’ led-verlichting. Met een stappenplan loodsen we u door de eerste fase, het ontwerp.

 

Algemeen

Waarin is een HIGHCARE cleanroom uniek; de speciale luchttechniek, de binnen afwerking is vlak en strak, leidingen bevinden zich in de holle wanden of boven het plafond. Een HIGHCARE is logisch opgebouwd op een vast stramien van 900 x 900 mm. Wanden en plafonds zijn makkelijk schoon te houden en simpel te openen. Dit modulaire systeem bestaat uit segmenten met een luchttechniek die de ruimte volledig schoonspoelt. De ruimte is flush, de gefilterde lucht komt overal. Een state of the art airconditioning met onder andere een UVC-unit tegen virussen zoals Corona en andere micro-organismen.

 

Scherp geprijsd

Van Schetsontwerp tot 3D bouwproces. De eerste stap in het stappenplan is het in beeld brengen van uw wensen, door het maken van een 3D ontwerptekening. Met dit eerste concept stimuleren we het ontwerpproces. Via een hyperlink kunt u meekijken naar de vorderingen. Het schetsontwerp wordt in overleg met u verder digitaal uitgewerkt. Dit proces verloopt snel en binnen enkele dagen krijgt u een duidelijk beeld van het ontwerp. U loopt als het ware digitaal door de 3D ruimtes. HIGHCARE kiest voor geschikte materialen en is scherp geprijsd, maar doet geen consessies als het gaat om: inertie, sanitair, flush en of brandveiligheid. Door een intensieve interactie over nadere details krijgt het ontwerp gestalte. HIGHCARE draagt graag kennis over en door de nauwe samenwerking groeit deze kennis wederzijds en daarmee de kwaliteit van het ontwerp. Door deze werkwijze ontstaat in een kort tijdbestek een cleanroom.

 

Verhuizen, demontabel

Dit cleanroom-systeem is volledig demontabel en verplaatsbaar. Er bestaat een stappenplan voor zowel de montage als demontage; alle ruimtes zijn aan te passen, maar ook te verhuizen. Opvallend is gladde afwerking van de binnenzijde met vlakke gesloten naden en een strakke overgangen tussen ramen, wandsegmenten en plafonds. De plafonds en wanden horen bij elkaar en vormen een systeem.

 

Sale Leaseback, economische levensduur

HIGHCARE is geschikt voor een ‘sale en leaseback’ constructie omdat het systeem volledig demontabel is en eventueel her te gebruiken. Alleen de vloerbedekking vormt hierop een uitzondering, die is nagelvast verbonden met het gebouw.

 

Flexibel

Mocht een paneel beschadigen dan is het eenvoudig te vervangen of de locatie van een schuifdeur niet bevallen, dan is dit, ook na drie jaar, zonder boren en of zagen, snel te verplaatsen. Schuifdeuren, led-verlichting, retourroosters, flush ramen, luchtbehandeling, esd vloerbedekking; ze vormen – één systeem – alles hoort bij elkaar. Een product dat zich in de praktijk heeft bewezen. Een vlakke strakke binnenafwerking tussen: plafonds, ramen en wandpanelen. Geen concessies; een cleanroom.

 

Bouw

Tijdens de bouwfase maakt u kennis met het installatieteam van HIGHCARE; gespecialiseerde enthousiaste medewerkers die gewend zijn om samen te werken. Opvallend zijn de korte lijnen én de optimale informatieoverdracht via één contactpersoon – de projectmanager -. Dit is de aanpak van HIGHCARE. Industrieel wordt de cleanroom samengesteld en op de bouwplaats geassembleerd. Het bouwproces verloopt hierdoor snel.

<ISO 14644>

<FLUSH EN SANITAIR>

 

HIGHCARE hanteert het navolgende stappenplan:

 

 • 1. Het startpunt is een eenvoudige handmatige ruwe schets

  Een schets is een eenvoudig en praktisch element om het ontwerpproces te starten: een praatstuk. Deze wordt vooraf door u gemaakt of we maken deze ad hoc tijdens het eerste gesprek. Tijdens deze bijeenkomst komen ook zaken aan de orde zoals waar de cleanroom komt te staan en hoe groot de diverse cellen bij benadering worden; zoals de productieruimte en de diverse luchtsluizen. In een cleanroom moet de gefilterde lucht zonder problemen elke plek in de ruimte kunnen bereiken. De materialen zijn geschikt voor deze omgeving. Wellicht bespreken we ook al het taakstellende budget en het gewenste moment van ingebruikname.

 • 2. Vaststellen van de norm of classificatie van de cleanroom

  Het vaststellen van de norm of classificatie van de cleanroom en de branche zijn van belang voor het aantal ondersteunende voorzieningen zoals sluizen en aansluitingen voor lucht en electriciteit.
  Is alléén stof belangrijk (anorganische materie), of vormen ook micro-organismen (organische materie) een risico? Elke branche kent zijn specifieke eisen.

  <informatie ISO 14644>

 • 3. De eerste tekening van HIGHCARE

  We vertalen uw schets in een 3D tekening, het schetsontwerp. HIGHCARE stuurt een hyperlink waarmee u deze digitale tekeningen kunt inzien. Via dit 3D program beweegt u via uw computer door de cleanroom. In nauw overleg optimaliseren we de cleanroom en zo ontstaat een definitief plan.

 • 4. De basis voor een indicatieprijs

  Cleanrooms zijn unieke ruimtes en daarom verschillen de prijsniveaus per vierkante meter. Opdrachtgevers ontvangen graag in een vroeg stadium een kostenindicatie en willen geen meerwerk. Het 3D schetsplan is de basis om een bruikbare budgetprijs vast te stellen. Hierna volgt een conceptaanbieding voor een zelfstandig staand systeem, zogenaamd -box in box- inclusief de cleanroom installatie en exclusief utilities en gebouw gebonden kosten, zoals die voor de nutsbedrijven, locatie van de koelmachine en cv-ketel.

 • 5. Engineering voor een vast percentage van de prijs; later te verrekenen met de aanneemsom.

  HIGHCARE start op basis van een vaste vergoeding aan de engineering van de cleanroom. Dit noemen we de DQ-fase, design qualification, volgens een internationale werkwijze. De binnen-box wordt ontwerptechnisch geplaatst in het gebouw, de buiten-box. De prijs indicatie is gebaseerd op een stand-alone cleanroom exclusief aansluitleidingen en gebouwgebonden kosten.

 • 6. Het vaststellen van de voorzieningen per ruimte

  Voor de DQ-fase is het van belang de gewenste aansluitmogelijkheden (utilities) te bepalen. Het gaat hier over het verbruik per afname punt, de gelijktijdigheid, de locatie op de wanden en in het plafond. We berekenen de lichtsterkte op werkbladniveau en de drukcascade tussen de ruimtes onderling. Ook belangrijk is de circulatievoud van de lucht.

 • 7. Het bespreken en samenstellen van het definitieve ontwerp, de aanneemsom en de planning

  Aan het eind van de DQ-fase is de cleanroom volledig 3D gedimensioneerd en zijn alle gegevens bekend. In overleg met de opdrachtgever wordt de aanneemsom en het definitieve ontwerp vastgesteld. Het project is gereed om uit te voeren.

high-NA-machines HIGHCARE Cleanrooms 00
Cleanroom bouwpakket
geleidende laag moet drogen
het gieten van de vloer
box met metalen wanden in bedrijfshal, de buitenbox
opbouw van de box in box
IFD bouwtechniek Flexibel Industrieel Demontabel
stappenplan_06
cleanroom_prijzen_10
highcare_werkwijze_01
highcare_werkwijze_03
highcare_werkwijze_02
cleanroom chiller
HIGHCARE swirl diffuser
Terug

Vestigingsadres

Ellen Pankhurststraat 1
5032 MD TILBURG
Noord Brabant, Nederland

 

KvK nr.56268629
BTW nr.NL852049572B01