Fraud Blocker cleanroom UV-C desinfectie - Highcare Cleanrooms Stop virus met UV-C
virussen en desinfectie

cleanroom UV-C desinfectie

cleanroom fijnstof

UV-C Desinfectie: wat is het?

Cleanroom UV-C desinfectie met ultraviolet C licht is een methode om lucht, water en oppervlakken te desinfecteren. De energie van het UVC-licht stopt de deling van micro-organismen zoals -virussen-. Het UVC-licht verstoort het DNA.

HEPA stopt geen virussen

Het filteren van de cleanroomlucht met HEPA’s is niet voldoende, het stopt geen virussen. Zoals zichtbaar in de afbeelding op deze pagina zijn virussen daarvoor te klein.

De voordelen van desinfecteren met UV-C

  • Milieuvriendelijk en biologisch
  • Desinfecteert continu (24 uur per dag)
  • Lage operationele kosten
  • Effectief, Flexibel toepasbaar

Het principe van UVC desinfectie

UV licht of straling heeft een kortere golflengte en is energierijker dan zichtbaar licht. Het is onder te verdelen in UVA, UVB en UVC . UVC licht heeft een golflengte van 100 tot 300 nm, en met name het bereik van 240-280 nm wordt goed geabsorbeerd door micro-organismen. De energie van het UVC licht verstoort het DNA en voorkomt dat micro-organismen zich kunnen delen.

Waarom is UVC-straling kiemdodend?

Het desinfecterende bereik van UVC licht loopt van 240 tot 280 nm, het meeste effect wordt bereikt bij 260 nm. Dit verloop is te vergelijken met de ontwikkeling van de absorptiecurve van DNA. Het DNA molecuul bestaat uit vier bouwstenen in een dubbele helix. Adenine, thymine, guanine en cytosine. Als er twee thyminen naast elkaar liggen dan bindt het UVC licht deze met elkaar in plaats van met de tegenoverliggende base in het DNA molecuul. UV-C desinfectie doodt virus met goede UVC lampen. Ze geven het grootste deel van de fotonen af bij 254 nm zodat het DNA maximaal verstoord wordt. Hoe hoger de UVC intensiteit (uitgedrukt in mJ/cm²) en hoe langer de bestralingstijd (seconden), hoe hoger de UVC dosis (mJ/cm²) en daarmee het aantal micro-organismen die zodanig beschadigd raken dat ze zich niet meer kunnen delen.

De dosis bepaalt de mate van desinfectie

Bij UV-C desinfectie is bekend welke dosis er nodig is voor verschillende soorten micro-organismen. We noemen dit de letale dosis (LD). Resistentie komt niet voor met UVC licht. Standaard geven we de effectiviteit aan met een LD90, dat betekent dat 90% van de populatie gedood wordt. Een verdubbeling van de dosis betekent dat 99% van de populatie gedood wordt, een verdriedubbeling 99,9%, enzovoorts.

<Cleanroom is flush en sanitair>

<ESA uitleg>

<Stanford solar>

cleanroom UV-C desinfectie op een veilige manier zonder afval
Terug

Vestigingsadres

Ellen Pankhurststraat 1
5032 MD TILBURG
Noord Brabant, Nederland

 

KvK nr.56268629
BTW nr.NL852049572B01