Fraud Blocker Cleanroom relatieve vochtigheid - Highcare Cleanrooms
cleanroom relatieve vochtigheid

Cleanroom relatieve vochtigheid

cleanroom relatieve vochtigheid

Cleanroom relatieve vochtigheid (=RV) wordt afgestemd op de activiteiten in de ruimte. Zo zijn kunststoffen gevoelig voor statische elektriciteit en is een lage RV, onder de 43% ongewenst. Elektronische apparatuur kan beschadigd raken door statische spanningen ook hier speelt de RV een belangrijke rol.

In de luchtbehandeling kan op verschillende manier vocht worden geproduceerd. In kwetsbare milieus waar micro-organismen een gevaar vormen past men in het algemeen stoombevochtiging toe. Adiabaten vernevelen vocht bij een temperatuurniveau waar micro-organismen kunnen groeien. Dit levert een potentieel risico op voor bedrijven in de voedingsindustrie, gezondheidszorg en farmacie. De stoombevochtiger heeft hier de voorkeur.

Het ontvochtigen van lucht gebeurd via een koelbatterij of met een absorber. Afhankelijk van de gewenste RV. Een koelbatterij kan de cleanroom relatieve vochtigheid verlagen tot maximaal 35% een lager percentage gaat met een absorber. 

Het water voor de koelbatterij in de luchtbehandeling kast komt meestal van een koelmachine, chiller. Deze warmtewisselaar staat buiten en levert voldoende koud water om bij een juiste luchtsnelheid het vocht uit de lucht te condenseren. 

Een veel gebruikte RV in cleanrooms is 55% +/- 5% In omgevingen met lagere percentages zoals bij de productie van bruistabletten of strookjes papier in de Corona test strip dient de RV veel lager te zijn. < 30%

Cleanroom relatieve vochtigheid in de winter

Het is lang geleden dat we een buitentemperatuur onder de -15ºC hebben mee gemaakt, maar dan is de lucht extreem droog en dient de bevochtiger liters water om te zetten in stoom. Dit zijn de uitzonderingen waar de cleanroom op berekend dient te zijn of bij kritische productieprocessen dient de productie te worden stilgelegd. 

Soms worden antistatische vloeren toegepast om samen met een aangepaste RV plotselinge ontladingen te voorkomen.  Cleanrooms zijn kritische ruimtes waar zowel voor extreme hitte als vorst afspraken moeten worden gemaakt om aan alle eisen te kunnen voldoen en soms moet je accepteren dat er eens in de zo veel jaar een aantal uren niet kan worden geproduceerd.

<Relatieve vochtigheid en temperatuur>

 

<Cleanroom ontwerp Flush Sanitair>

Vestigingsadres

Ellen Pankhurststraat 1
5032 MD TILBURG
Noord Brabant, Nederland

 

KvK nr.56268629
BTW nr.NL852049572B01