Fraud Blocker Cleanroom energieverbruik - Highcare Cleanrooms
cleanroom energieverbruik

Cleanroom energieverbruik

cleanroom energieverbruik

Cleanroom energieverbruik is zeer afhankelijk van de ruimte condities. Het systeem werkt paradoxaal, zoals de koeler die aanstaat om te ontvochtigen en op het zelfde moment de verwarmer om de temperatuur van de gedroogde lucht acceptabel te houden. De samenwerking is noodzakelijk.

 

Koelmachine

De koelmachine heeft in de luchtbehandeling een dubbele functie. De temperatuur én relatieve vochtigheid moeten bewaakt worden en mogen bepaalde grenzen niet overschrijden. We maken in ontwerpfase afspraken over de marges waar binnen dit gebeurt.

 

Klimaatveranderingen

Die afspraken zijn gebaseerd op het gebruik van de cleanroom, maar ook de buiten omstandigheden. Als het buitenklimaat verandert omdat de zomers warmer worden en de winters kouder zullen we waardes moeten aanpassen. 

 

 

Energieverbuik

Cleanroom energieverbruik volgt uit de ruimte condities, de interne warmte last en de buitenlucht omstandigheden. Dit bepaalt de capaciteit van de apparatuur. 

 

Relatieve vochtigheid

Wat bepaalt de relatieve vochtigheid in de cleanroom? Meestal wordt die vraag beantwoord door de sector van de afnemer van het product. Elke branche kent zijn specifieke ruimte omstandigheden. Ruimtevaart, voedingsindustrie, Semicon, farmacie? Bruistabletten zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor vocht of het papieren strookje in de Carona test (<30% RV?). In de farmacie, voedingsindustrie of gezondheidszorg hebben vocht en temperatuur effect op de steriliteit van de ruimte. (+/- 55% RV?)

 

Setpoint

Afhankelijk van de cleanroom toepassing wordt het setpoint van de relatieve vochtigheid en temperatuur bepaald en het maximale en minimale niveau. 

Cleanroom chiller levert koud water van een temperatuur die garandeert dat er voldoende ontvochtigd kan worden. Meestal is deze temperatuur te laag voor een aangename werkomgeving. Het cleanroom energieverbruik stijgt flink als de temperatuur van de ontvochtigde lucht te laag is voor een prettig werkklimaat en daarom weer opgewarmd dient te worden. 

Maar de zomer blijken cleanroom operators een lagere ruimtetemperatuur te selecteren dan in de winter(?!) De gevoelstemperatuur speelt blijkbaar ook een rol.

<CHILLERS>

Cleanroom chiller gebruikt energie om te koelen, maar er is verwarming nodig om daarna de ruimte temperatuur weer aangenaam te maken. Er wordt dus dubbel energie gebruikt: koelen en verwarmen. 

<wat is Flush en Sanitair>

Cleanroom chiller, de capaciteit van de koelmachine wordt geselecteerd op wat noodzakelijk is voor het ontvochtigen van de vers aangezogen buitenlucht en wat er nodig is om de interne warmtelast te compenseren. Een hoog recirculatie gehalte van de cleanroomlucht houdt de energiekosten laag én mits mogelijk; plaats alle ‘warme’ apparatuur buiten de cleanroom. 

Terug

Vestigingsadres

Ellen Pankhurststraat 1
5032 MD TILBURG
Noord Brabant, Nederland

 

KvK nr.56268629
BTW nr.NL852049572B01