Fraud Blocker Cleanroom temperatuur - Highcare Cleanrooms
cleanroom temperatuur

Cleanroom temperatuur

cleanroom relatieve vochtigheid

Cleanroom temperatuur in de ruimte heeft qua hoogte effect op de werkomstandigheden, maar ook op het product dat verwerkt wordt. 

In een cleanroom-overal is de temperatuur bij de minste inspanning al snel te hoog. Het vraagt om onderzoek naar de werkzaamheden van de operators in de ruimte en het type kleding voordat vastgesteld kan worden wat het setpoint moet worden en de standaard afwijking. 

Het blijkt in de praktijk dat een ruimte temperatuur van 19ºC +/- 2 voor personeel in een cleanroompak ideaal is. Maar het zijn meestal niet de operators die bepalen wat de meest ideale temperatuur is, maar het product dat verwerkt moet worden. In de voedingsindustrie komen ruimtetemperaturen voor van 15º of -15ºC.

Een lage temperatuur heeft een positieve invloed op de steriliteit. De groei van micro-organismen neemt af. De combinatie van voldoende circulatie met gefilterde lucht en een lage temperatuur en relatieve vochtigheid beperkt de groei van het aantal kolonievormende eenheden. 

Het kiemgetal of kolonievormende eenheden (kve) is het aantal bacteriekiemen dat zich in of op een product bevindt.

Tijdens het certificeren van de ruimte wordt dit onderzocht. Het geeft aan in welke mate de ruimte schoon is. Het kiemgetal kan worden bepaald door een klein beetje van het te onderzoeken product op een petrischaal met een selectieve voedingsbodem aan te brengen en bij bepaalde temperaturen, afhankelijk van de te verwachten bacteriesoort, weg te zetten.

Een constante cleanroom temperatuur, 365 dagen, 24/7 ongewijzigd. Toch wil men de temperatuur wel eens tijdens de zomermaanden veranderen naar een lager(!) setpoint terwijl volgens de oorspronkelijke instellingen de cleanroom temperatuur ongewijzigd is. In de zomer lijkt het warmer terwijl er in de cleanroom niets is veranderd.

<Temperatuur opnemer>

<Cleanroom ontwerp Flush Sanitair>

Vestigingsadres

Ellen Pankhurststraat 1
5032 MD TILBURG
Noord Brabant, Nederland

 

KvK nr.56268629
BTW nr.NL852049572B01