Cleanroom inrichting
Cleanroom inrichting dient flush, sanitair en inert te zijn; qua vorm aërodynamisch en eenvoudig te reinigen, materiaal met gesloten structuur. Standaard meubilair is meestal niet geschikt.
Met een goede inrichting houd je een cleanroom eenvoudiger schoon
- De juiste keuze van interieur is bepalend
- Een cleanroom wordt continue gespoeld met gefilterde lucht, waarbij obstakels een verstoring van de luchtstroom veroorzaken. In de luwte van deze obstakels daalt stof neer en kan de concentratie toenemen.
- Lucht spoelt de volledige ruimte schoon
- Een vlakke strakke afwerking van alle onderdelen. Dat maakt reinigen mogelijk zonder twijfel. Geen kieren naden of locaties die moeilijk bereikbaar zijn.
- Er mogen geen stofdeeltjes naar binnen, daarom staat de ruimte onder druk (een pas op met mensen, ze zijn de grootste bron van verontreiniging)
- Periodiek moet elke ruimte gereinigd worden.
In de praktijk ziet u:
- Al het personeel wordt zorgvuldig aangekleed, om afgifte van stofdeeltjes te beperken.
- De vormgeving van al het meubilair is flush en sanitair. Met ronde en afgeschuinde oppervlakken zo voorkomen we verstoringen in de luchtstroom.
- De beweging van lucht en mensen veroorzaakt statische elektriciteit. Het ontladen, ook wel ESD genoemd, voorkomt schade aan apparatuur en mensen.
- Een cleanroom wordt frequent gepoetst en het ontwerp van het meubilair is hier op aangepast. Belangrijke details zijn goede bereikbaarheid en eenvoudig te reinigen; dus geen kieren of naden! Een dergelijke uitvoering heet ‘sanitair’.
ESD-meubilair
Voor veel Cleanroom toepassingen wordt het meubilair ESD veilig uitgevoerd. Dit wil zeggen, dat werkoppervlakken geleidend zijn, en dat er voldoende aardpunten aanwezig zijn om de statische elektriciteit af te voeren. In sommige situaties is het zelfs noodzakelijk de operators te aarden. Cleanroom tafels flush sanitair en inert en geaard.
Zie ook:
<ESD Cleanroom>
Voorbeelden van sanitair meubilair
- kastenen
- overstapbank
- tafels
- stoelen
- transportkarren